ВИЈЕСТИ

Представљање романа „Југо увек окреће на буру“

ЈУ Народна библиотека „Веселин Маслеша“ Лакташи вас позива на промоцију романа „Југо увек окреће на буру“ ауторке Лауре Барне, која ће бити одржана у петак, 17. маја са почетком у 19 часова.
На промоцији ће, поред ауторке, говорити и књижевник Ранко Павловић.

***

У роману "Југо увек окреће на буру" Лаура Барна преиспитује могућност емотивне блискости двоје људи за које је љубав приjе инспирација него релација. Може ли се бити посвећен другом, а остати свој? Може ли се бескомпромисно вољети? Коначно, колико се далеко може отпловити у односу у којем југо увек окреће на буру?
Њихов однос је од почетка био несигуран, као и све у њиховим животима. Ушао је у њен живот убрзо после мужевљеве смрти, а она у његов после развода. Не желећи да једно другом задиру у прошлост, нити да тумаче трауматична места покривена успоменама, прећутно су се договорили да свако остане на свом колосеку и доследан сопственом избору. А обома је животни избор била уметност: њој сликарство, а њему музика. Док она остаје на његовом Острву како би завршила слике за изложбу у Цвијети Зузорић, он одлази у мексичке прерије како би пронашао савршено дрво за гитару. И на тој гитари јој одсвира тонове њеног тела.

 

j2

 

Лаура Барна је приповjедач, прозни писац, романсијер и есејиста. Поред 10 објављених pомана, аутор је и две књиге приповjедака и једне књиге есеја. По образовању је историчар умјетности и иза себе има више од 270 публикованих стручних радова у домаћој и страној периодици. Добитница је више националних књижевних награда, а њене приче и есеји преведени су на мађарски енглески, пољски и словачки језик. Члан је Удружења књижевника Србије, покретач многих акција за популаризацију и ширење културе, аутор књижевног и умjетничког програма „Исидора нас слуша“, који се одржава у Кући краља Петра Првог на Сењаку.