ВИЈЕСТИ

Представљање монографије "Милена Дравић или кључ снова"

JУ Народна библиотека „Веселин Маслеша“ Лакташи Вас позива на представљање монографије „Милена Дравић или кључ снова“, која ће се одржати у четвртак, 04. априла 2019. године са почетком у 19.00 часова.
О диви српског глумишта, Милени Дравић, говориће аутор и приређивач књиге Анита Панић из Београда.

На промоцији ће бити приказане и видео пројекције бројних фотографија, као и одломци из филмова Милене Дравић.

plakat

На 364 стране сложене у седам поглавља, Анита Панић, аналитично и уз мноштво занимљивих детаља и фотографија, од којих су неке први пут објављене, представља живот и јединствену каријеру Милене Дравић.

У првом поглављу које је посвећено Милениној филмској каријери, текстове су писали редитељи Вељко Булајић, Горан Паскаљевић, Милан Јелић, Желимир Жилник; глумци Раде Шарбежија, Мира Фурлан, Никола Ђуричко, Милена Зупанчић, и многи други. Курозитет овог поглавља је и текст великог руског и холивудског глумца Олега Видова, који је био Миленин партнер у филму „Битка на Неретви’’.
Друго поглавље носи назив Филмске импресије и у оквиру њега је ауторка истраживала критички поглед на многобројне филмове Милене Дравић, од првог филма из 1958. године, па све до 2018. године.
Треће поглавље посвећено је богатом телевизијском опусу Милене Дравић, у оквиру којег су своја сјећања на сарадњу са Миленом са читаоцима подијелили редитељ Здравко Шотра, пјесник Љубивоје Ршумовић, драмски писац и дугогодишњи ТВ уредник Радомир Путник, сценариста и писац Синиша Павић, и драматург Мила Стојановић Бајфорд.
Четврто поглавље фокусира се на позоришно стваралаштво Милене Дравић, о коме су писали глумци Миодраг Кривокапић, Јелисавета Сека Сабљић, Аница Добра, Петар Бенчина и позоришни редитељ Роберт Рапоња.
Пето поглавље садржи позоришне импресије, уз ауторкин приказ и анализу великог броја текстова и критика позоришних представа у којима је глумила Милена Дравић.
Шесто поглавље чини комплетан списак Миленине богате филмске, телевизијске и позоришне биографије, док је седмо поглавље посвећено њеним многобројним наградама и признањима.
 
Уводни текст о Миленином стваралаштву написао је филмски критичар Милан Влајчић, а рецезент монографије је директор фотографије Предраг Пега Поповић, који је са Миленом радио на два значајна филма „В. Р. Мистерија организма„ и „Како су се волеле две будале’’.