ВИЈЕСТИ

Препоруке за читање за 20. јануар 2021.

ПЕПЕО, ПЕНА ШАПАТ

 

У роману „Пепео, пена, шапат“ Милисава Савића, аутор истражује феномен индивидуалног и колективног зла и открива свеприсутне неслободе, кроз узбудљиву повест о судбини Милоша Црњанског, његовим страховима и победама, које се плаћају високом ценом.

Поигравање формом, књижевним и историјским чињеницама, приповедачевим становиштем, поетичким исказима и самом структуром рукописа – карактеристике су Савићевог поступка и у овој причи.

Као што Вергилије води Дантеа кроз Пакао и Чистилиште, тако Црњански води овог писца кроз лавиринт успомена, и својих и пишчевих, кроз географски и књижевни завичај и европске градове где су оба писца службовала, откривајући му животни садржај једног свог стиха који је дао наслов овом роману.

Из 99 привидно самосталних фрагмената што распредају бројне нити романа, израњају не само живописни ликови његовог детињства и младости, које ће називати својим верним аргонаутима, него и фигуре његових каснијих сапутника, међу њима и моћника који нам традиционално тесно кроје судбину.

pepeo pena sapat v

 

АЛИСИНА МРЕЖА

 

Истинита прича о енглеским и француским шпијункама у Првом светском рату, храбрим женама које су умногоме мењале ток историје.

1915. Ив Гардинер гори од жеље да се укључи у борбу против Немаца и ненадано јој се указује прилика да постане ухода. У окупираној Француској упознаје се с чудесном Лили, „краљицом ухода“, која руководи Алисином мрежом, огромном машинеријом тајних агената, непријатељу испред носа. Лили ће јој бити ментор, и између ове две жене развиће се снажно пријатељство.

1947. Након завршетка Другог светског рата америчка студенткиња Шарли Сент Клер трудна је, неудата и на прагу да је родитељи избаце из куће. Док се бори са одлукама које ће јој променити живот, Шарли гаји наду да је њена вољена рођака Роз, која је нестала у Француској за време нацистичке окупације, можда још жива. Присилно доведена у Европу да се породи далеко од радозналих очију, Шарли путује у Лондон, одлучна да открије шта се догодило с њеном рођаком.

Након више од тридесет година, прогоњена једним издајством које је раскинуло Алисину мрежу, Ив своје дане проводи у пијанству, осамљена у оронулој кући у Лондону. До оне ноћи када ће у њен дом упасти млада Американка и изговорити име које Ив није чула деценијама. Ово име ће их повести у мисију потраге за истином… куда год да истина води.

alisina mreza-kejt kvin v